Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2006

Kulttuurikaupunki 2011 – Maenttae


Euroopan Unionissa olemiseen kuuluu avoimien markkinoiden, työvoiman vapaan liikkuvuuden, kurkun käyryysdirektiivin, ja tehottoman päätöksenteon lisäksi kaikenlaista tyhjän päiväistä kuten erilaiset kulttuuriteemat ja tapahtumat. Tästä esimerkkinä mainittakoon konsepti nimeltään ”kulttuurikaupunki”. Joitakin vuosia sitten kulttuurikaupunkeja oli Euroopassa yhdellä kertaa kait 24, kun ei yhtä voitu valita, kun muille olisi tullut paha mieli.

Ehkä tästä jotain opittuaan ovat EU:n kylttyyriministerit nyt iskeneet viisaat päänsä yhteen ja laittaneet hakuun vuodelle 2011 vain kaksi paikkaa. Toisen saa Viro ja toisen Suomi. Huraa!

Kuka sitten Suomesta on ehdolla? Helsinki? Pori? Tuusula? Ei ei ja ei. Vaan Mänttä. Tai siis Maenttae tovereinaan Jyvaeskylae, Oulu, Tampere, Turku ja Rovaniemi.

Just jetsulleen. Em. listaa lukiessaan voi päätellä, että taas ovat kaupunkien isät jättäneet aivot narikkaan kabinetin ulkopuolelle ennen kyseisten kaupunkien valtuustojen kokouksia. Järki ei todellakaan ole ollut kädessä tai edes sen ulottuvilla.

Ei minulla ole mitään vastaan yhtäkään em. kaupungeista mutta joku roti nyt tähän hommaan olisi hyvä saada. Nimittäin. Kuka ulkomaalainen osaa ääntää sanan Mänttä tai Jyväskylä tai Oulu tai Tampere tai Turku tai Rovaniemi? Hyvä kun saavat Helsingin tavattua. Pään raapimiseksi moinen änkkäämisharjoitus menee emmekä me halua aiheuttaa euroopalaista kaljuuntumisepidemiaa – paitsi Ranskassa, Italiassa ja Ruotsissa tietty. Ja onhan noilla raukoilla jo lintuinfluenssankin kanssa tekemistä.

Vai onko kulttuurikaupunkina olemisen tarkoituksena sittenkin erikoisuuden tavoittelu? Että tarkoituksella valitaan kaupunki, jolla on mahdollisimman vaikeasti äännettävä ja kirjoitettava nimi ja sillä erotutaan joukosta. Jos tämä on valinnan kriteeri otetaan sitten mieluummin vaikka Näkkäläjärvi tai Naekkaelaejaervi tai Hyrynsalmi. Siinä sitä on manolitoille tavaamista.

Sitä paitsi. Mänttään päin on pahoja jonoja tiedossa, jos se kulttuurikaupunkisyydellään aikoo turisteja houkutella käymään. Kampanjansa mukaan Mänttä nimittäin on vain ”ihmisen kokoinen”.

Eihän sinne mahdu kuin yksi kerrallaan!