Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Siro-passi


Suomen passit uudistuvat EU-lainsäädännön ja Yhdysvaltojen viisumivapausohjelman vaatimusten mukaisesti. Uusia Siro-passeja aletaan myöntämään kansalaisille elokuun 2006 loppupuolella.

Uusissa Siro-passeissa on useita uusinta teknologiaa olevia ja ennen kaikkea käteviä ominaisuuksia. Ensinnäkin uudet passit ovat voimassa jopa viisi vuotta vanhan kymmenen vuoden sijaan. Lisäksi lapsiperheiden elämän helpotukseksi ei lapsia voida enää merkitä vanhempien passiin uudessa Siro-järjestelmässä.

Ehkäpä kuitenkin kaikista keskeisin uudistus tässä historiallisessa passimullistuksessa on uusien turvallisuustekijöiden lisääminen passeihin. Munalukon, rattilukon, U-lukon, PIN-koodi suojauksen ja infrapunasensorin lisäksi uusissa passeissa on biodynaamiset, ns. Siro-metriset tunnisteet.

Siro-ominaisuuden ansiosta uusien passien tietoja on helppo sirotella ympäristöön kaikkien ympärillä olijoiden ratoksi. Uusien passien mikrosirujen tietoja voidaan nimittäin kopioida salaa jopa kymmenien metrien päästä. Vaikka tieto kulkee mikrosirun ja esim. maahantuloviranomaisten passin lukulaitteen välillä salattuna on ensimmäisissä Siro-passeissa salaus rikollisten toiminnan helpottamiseksi kuitenkin vain samaa tasoa kuin esimerkiksi matkapuhelinliikenteessä, joka voidaan purkaa kotitietokoneella. Luvaton kopiointi käy siis kätevästi esimerkiksi lentokentällä tai hotellin aulassa, kun passin haltijan henkilöyttä tarkistetaan.

Tunnisteina uusissa Siro-passeissa käytetään ensimmäisessä vaiheessa uusinta huutoa olevan teknologian ja Euroopan unionin päätöksen mukaisesti mikrosirulle tallennettavaa kasvokuvaa. Ero vanhaan käytäntöön on siis huomattava, sillä nykyisissä passeissa on vain kantajansa kasvokuva.

Kyllä teknologia on ihmeellistä.

1 Comments:

  • At maanantaina, elokuuta 07, 2006 10:30:00 ap., Anonymous Anonyymi said…

    Niinpä. Ja kun lisäksi ulkosuomalaisten passin tilaaminen ja noutaminen joudutaan hoitamaan lähimmässä lähetystössä, niin johan helpottaa! Esimerkiksi Australiassa passin tilaaminen ja erillinen hakeminen hoituu kätevästi Sydneyssä. Ikävä vaan jos satut asumaan vaikkapa Perthissä tai Darwinissa, josta Sydneyyn on tuhansien kilometrien matka.

    On se kivaa ja ihmeellistä, että saamme taas uudenlaiset passit! ;-)

     

Lähetä kommentti

<< Home