Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

torstaina, tammikuuta 11, 2007

Teillä tietämättömillä


Saareltamme kun poistuu ei koskaan tiedä mitä kotona odottaa, kun sinne palaa, tai onko ylipäänsä kotia minne palata, jos se on vaikka palanut. Nimittäin. Täkäläisen terrorismin vastaisen lain puitteissa, joka hiljattain hönkäistiin jälleen henkiin, saavat viranomaiset pistää matalaksi minkä tahansa mökin, jos katsoo sen vaarantavan kansallisen turvallisuuden. Samalla saavat huutia liian uskaliaat journalistit ja uutistoimitukset, jotka eivät halua noudattaa hallituksen propagandistista, sensuurin sävyttämää linjaa.

Ja sanomattakin on selvää, että Asian laidan ottaman rikkumattoman kriittisen linjan takia on vaatimaton journalisti-tiimimme pureskellut kyntensä verille asti asian osalta jo kauan aikaa sitten peläten katon menevän pään päältä minä tuokiona hyvänsä. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt ja painokoneemme saavat paahtaa sataa totuuden paljastamiseksi edelleen.

Sen sijaan, uuden vuoden yllätyksenä monien tyhjien lupauksien jälkeen oli täällä kyllä tiet laitettu niin sanotusti uusiksi. Sen saimme karvaasti kokea esimmäisenä liikennöintipäivänämme 2007. Nimittäin. Jotkin kaupungin pääkadut oli yllättäen ja pyytämättä muutettu yhdensuuntaisiksi, turvallisuussyistä. Kenen turvallisuuden, on kansallinen mysteeri.

Asiasta ei tietenkään virallisesti tiedotettu kansaa millään tavalla etukäteen kartoin tahi havainnekuvin tai edes tieluetteloin. Pari kuukautta ennen tempausta kyllä lehdissä julkaistiin mitä erilaisempia spekulaatioita, vedonlyöntejä ja versioita potentiaalisista uusisista liikennejärjestelyistä mutta arvailun varaan jäi mikä niistä olisi se oikea. Nyt kun mietin asiaa niin ei varmasti mikään. Hyväuskoisen kansan harhauttamiseksi ne vaan tehtiin. Pysyvätpähän alamaiset nöyrinä.

Että kun ruuhkia ei muuten saada aikaiseksi niin pistetään koko sydeemi uusiksi kaikkien autoilijoiden harmiksi, päänvaivaksi ja harhauttamiseksi. Kyllä se siitä. Ajallaan ajellaan. Teillä tietämättömillä.