Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

perjantaina, tammikuuta 05, 2007

Yleismaailmallista


Ja niin mikäkö? No joulu. Ja kaikki siihen liittyvät hässäkät koristeita, kynttilöitä, kuusia ja pukkia myöden. Ei sitä moni uskoisi mutta kolmella eri mantereella joulukuussa pyrähtäneenä ja asiaan perehtyneenä voin sanoa, että kyllä niin on että näin on.

Häkellyttävintähän tässä löydöksessä on se, että monet Euroopassa tai ainakin Suomessa mieltävät joulun vain kristittyjen juhlaksi Jessen synttäreitähän silloin juhlitaan. Vaan eipä niin tee esim. Thaimaan buddhalaiset tai meidän saaren buddhalaiset, hindut tai muslimit joita enemmistö täällä on. Paikallisessa supermarketissamme oli pihalle pystytetty oikein joulumaailma, joissa myytiin jos minkälaista killutinta, hörhellystä ja kimaltelevaa palloa. Ja joulukuusimyyjät ilmestyivät joka jouluiseen tapaansa parvekkeemme alapuolelle neljä päivää ennen joulua myymään ”kuusiaan”. Tai siis lähinnä sypressin näköisiä hassusti harottavia puunkuvatuksia. Ja kaupaksi ne kävi. Sadoittain.

Kaiken kaikkiaan en tiedä olenko missään nähnyt sellaista jouluhässäkkää ja hösellystä kuin Aasiassa. Ei edes koko maailman materialismin ja krääsän kehto, mekka, alku ja juuri eli Ameriikan Yhdysvallat, jossa kaikilla lapsilla on viisi pleikkaria, soivia leluja, paljon karkkia ja vähintään kolme ponia ja koiranpentu, vedä vertoja tälle kohinalla nousevalle maailman kolkalle.

USA:ssa joulumeininki oli miltei pateettisen latteaa verrattuna Aasialaisten joulukrääsämassahurmokselle. Ei vedä vertoja jenkkien joulukadut esim. muslimilais-hindulais-buddhalais-taolaisen Singaporen joulukadun valo-koriste-musa-spektaakkeli-humulle. Ei lähellekään. Ja meidän saaremme piskuisessa pääkaupungissa oli jouluista letkuvaloa vedetty ympäri kaupunkia enemmän kuin jenkit sitä koskaan edes pystyy tuottamaan. Energiapulasta viis.

Vielä kun saisi näille jannuille taottua edes yhden yksinkertaisen joulufaktan päähän:

Santa is from FINLAND, not from ENGLAND!