Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

tiistaina, lokakuuta 03, 2006

Soutuveneellä Kiinaan


Sananvapauden rajoittamiseen ja muuhun saaren humpuukiin lopen kyllästyneinä päätimme isännän kanssa hiljattain lähteä hermojenlepuutusmatkalle saaren ulkopuoliseen maastoon. Matkamme kohteeksi valitsimme kaikkien maailman ihmisoikeusaktivistien ja sananvapauden puolestapuhujien suosikkimaan ja esikuvan eli Kiinan kansantasavallan.

Tuoreet viisumit passeissamme, posket innosta punaisina hehkuen läksimme matkaan. Ja mitä perillä odottikaan? Tässä käytännöllisiä vinkkejä Kinkkilään matkaa suunnitteleville:

(1) Kiinan muurin lisäksi ja hyvällä todennäköisyydellä paljon sitä ennen tulet törmäämään yhteen toiseen muuriin eli kielimuuriin. Sen ylittämiseen meikäläisen vähäisellä Kiina kokemuksella ei riitä juuri muu kuin sujuva käsien käyttö sekä mandariinin kielen sanakirja (lattari aakkosilla). Köysi ja muut kipuamisvälineet kannattaa jättää kotiin.

Kaiken kaikkiaan kinkkiläläisten englanninkielen taito oli melko surkeissa kantimissa. Varsinkin ajatellen tulevia kesäolympialaisia soisin sen olevan paremmalla tolalla. Ajattelen jo vain etukäteen kaikkia niitä englannintaidottomia kiinalaisia, jotka joutuvat painimaan amerikkalaisten turistien tuomien ongelmien kanssa – mandariiniksi. Siinä voi hermo mennä yhdellä jos toisella. Siis kiinalaisella.

He harvat, jotka englantia taitavat puhuvat niin sanotulla "lolex"-aksentilla. Lolex-merkkisiä kelloja Fellali-merkkisiä autoja oli Kiinassa vallan vain kaupan. Rolexista tai Ferrarista ei ainakaan Pekingissä tiedetty mitään.

(2) Auringon laskun aikaan ei Pekingin Tiananmenin Aukion pääportin seinällä olevan Mao ”Tse Tse” Tungin kuvan ja aukion kansallisen lipun tangon välisellä alueella pidä seisoskella. Muuten tulee sotilaat häätämään pois. Varsinkin ulkomaalaiset. (Nimim. Kokemusta on). Ja tuntien Kiinan armeijan kärkkään panssariautojen käytön Tiananmenin Aukiolla, on siirtyminen pois ko. alueelta suositeltavaa. (Nimim. Kokemusta ei onneksi ole mutta tarinaa on kuultu).

(3) Pekingistä lähtiessä (lentomakoneella) kannattaa viinaputelit pakata ruumaan meneviin laukkuihin. Missään koko lentokentällä ei kehoteta näin tekemään. Ei ennen kuin olet passintarkastuksen jälkeisessä turvatarkastuksessa (läpivalaisu), jossa moiset litkut takavarikoidaan mukamas olemassa oleviin mutta ilmeisesti vain kiinalaisten silmille tarkoitettuihin säädöksiin viitaten.

Hyvässä lykyssä, jos aikaa on, saa putelit kiikuttaa vielä lähtöselvitykseen ja laittaa ruumaan. Ja sitten ostaa matkajuomiset Tax-freestä. Sillä sieltä ostetut pullothan ovat tietenkin ok. Älkää kysykö mikä on logiikka moisen säännösten takana. Meni yli meikäläisen suomalaisen hilseen, joka ei mandariinista ota tolkkua.

(4) Yksin matkustamisesta pitäville vinkkinä: seuran voi jättää kotiin, jos siltä tuntuu sillä yksinäiseksi ei Kiinassa edes yksinmatkustava itseään tunne. Potentiaalista seuraahan löytyy miljardin verran.

Eikä sitten muuta kuin matkaan. Ni hao.

1 Comments:

  • At tiistaina, lokakuuta 03, 2006 4:34:00 ip., Anonymous Anonyymi said…

    tuli mieleen vielä yksi ohje. jos istut hotellin baarissa vielä klo 24 jälkeen, kysäise tarjoilija tytöiltä koska heidän työaikansa loppuu. se oli meidän kohdalla klo. 23, mutteivät olleet kehdanneet sanoa. kohteliaisuuden vuoksi olivat joka ilta tehneet ylitöitä. palkatta, jopa aamu yhteen ja kuuden aikaan alkoi seuraava työvuoro.

    kivan oloinen blogi teillä. saatanpa palata lukemaan. maailmalla olevien ihmisten kuulumisia kun on niin mukava seurata.

     

Lähetä kommentti

<< Home