Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

maanantaina, elokuuta 21, 2006

The S word


Vasta tovi ehti vierähtää taannoisesta täkäläisen valtionhallinnon hirttosilmukan kiristymisestä vapaan journalismin kaulan ympärille, kun jo uutta uukasia lykätään. Tällä kertaa on itse herra maan isä ottanut asiakseen ohjeistaa (suom. kovistella) saaremme yksityisiä ja valtiollisia medioita siitä minkälaisia uutisia pitäisi oman arvonsa, vastuunsa ja ennen kaikkea henki-kultansa tuntevien medioiden julkaista.

Herra ison herran mukaan uutisien pitäisi olla ”postiivisia ja humaaneja”. Käytännössä hän tarkoittaa sitä ettei erimielisyyksille ja varsinkin, jos ne ovat valtiovallan mielipiteestä erovia aatteita tai arvoja, pidä antaa palstatilaa. S-sanalla suoraan uhkailematta hän epäsuorasti antaa ymmärtää, että varsinkin tutkivajournalismi, joka koettaa (ja kehtaa) paljastaa asioiden oikean laidan raportoimatta valtionhallinnon propagandaa (ja sitähän riittää) on rikollista. Tässä kontekstissa herra sosialistisen katastrofitasavallan presidentti viittaa suoraan saaren kauan sorretun vähemmistöryhmän puolestapuhujien saamaan liialliseen julkisuuteen.

Pienenä vastavetona, sarkastisena ”positiivisena” uutisena ja osuvana presidentin moraalin kyseenalaistamisena seuraavan päivän lehti kertoi urheiluosastolla kissan kokoisin kirjaimin ilouutisesta. Eräs nuori uimari oli valittu saaremme edustusuintijoukkueeseen ottamaan osaa maanosan kesken käytäviin kilpailuihin. Tämän oli mahdollistanut vain ja ainoastaan itse herra presidentin presidentillinen käsky. Presidenttiä ei ollut lainkaan haitannut muutama pikku sivuseikka mukaan lukien se ettei ko. nuorukainen ollut osallistunut joukkuekarsintoihin, joka on selkeästi väärin muita joukkueenjäseniä kohtaan, eikä hänellä ole saaren kansalaisuutta. Viimeistään jälkimmäisen syyn takia luulisi hänen joukkueeseen osallistumisen olevan mahdotonta.

Mutta ei. Sillä presidentillä on täällä valta tehdä näköjään mitä vain. Oli se sitten väärin tai törkeän väärin.

Kyllä presidentti osaa.