Asian laidalla

... ja toisinaan laidan yli. Härmäläinen huuhtoutuneena Aasian laidalla trooppiselle saarelle – miltei uimaetäisyydellä lähimmästä mantereesta – jolla ajetaan päivittäin väärällä puolella tietä ja syödään sormin. Elämää täältä sinnepäin katsottuna.

tiistaina, maaliskuuta 28, 2006

Sosialistinen kunnian ja häpeän taju


Kiina se on oikea hyveellisyyden kehto. Siellä on nimittäin moraalin kohotuskampanja meneillään. Pekingissä, jota YLE:n eilisen luonnehdinnan mukaisesti voisi kutsua Aasian Pariisiksi – ei siksi, että siellä olisi monia vuosia sitten rakennettu ruma terästorni tai keskivertoa kookkaampi betonikaari vaan siksi, että Pekingissä ihmiset ovat töykeitä ja itseriittoisia – on ihmisiä opetettu tavoille. Tuleva kesäolympialaisten isäntäkaupunki on rohkaissut kansalaisia välttämään roskaamista ja olemaan tuleville kisavieraille ystävällisiä.

Kiinan kielellä edellä mainittu tarkoittaa ”sosialistista kunnian ja häpeän tajun” iskostamista ihmisten jääräpäihin. Kuullostaa mahtipontiselta, kohtalaisen alentavalta ja varsin vanhoilliselta. Mutta siis vain ilmeisesti kuullostaa, sillä eiköhän kinkkilässä elellä jo vuotta 4704 tai niillä hujakoilla.

Mistäköhän tänne saataisiin samaa sosialistista kunnian ja häpeän tajua? Voisikohan ne lähettää pikana Kiinasta? Meinaan sitä tarvittaisiin melko kipeästi.